Vuosi metsässä

Maahenki 2012

”Kaksi ilvestä on astellut tuoreessa lumessa syvälle kuusikkoon. Metsävuoteni ei voisi paremmin alkaa. Annan kissojen johdattaa minut suurten puiden suojaan, sitten otan suunnan lammelle, jonka rantaan perustan leirin. Lampi on keskellä parinsadan hehtaarin suojelualuetta, pikkuvesien pirstomaa metsää, jonka kalliomänniköt ja kuusikoiden hämärät komerot hakevat kotiseudullani vertaistaan.  Olen etäällä peltojen ja asutuksen vaikutuspiiristä. Täällä asuu rauha. Kun pysähdyn, kuulen vain oman sydämeni lyönnit. Ei liikenteen kohinaa, ei metsäkoneen tai moottorisahan ujellusta. On talvipäivän seisaus, yksi muinaisen vuoden merkkipäivistä. Vanha vuosi kuolee pois ja uusi kasvaa tilalle. Hitaasti ylenevä auringon kaari alkaa nakertaa pimeän valtaa, mutta vielä edessä on vuoden pisin yö.”

Vuodenkierron (21.12.2009 – 21.12.2010) kestänyt projekti, jonka aikana vietin kaiken mahdollisen aikani yhdessä tietyssä metsässä. Istuskelin ja mietin maailman menoa, valokuvasin, jos siltä tuntui ja aistin vanhaa metsää ympärilläni.

Metsävuodesta syntyi sekä valokuvateos että museonäyttely, jonka kaikki kuvat on otettu juuri tässä metsässä ja tuon yhden vuodenkierron aikana. Kirjasta on ruotsinkielinen laitos Skogsåret.

Osta omaksi

Kirjat tilattavissa osoitteesta heikki.willamo@gmail.com