Huuhkajavuorella

Maahenki 2008

”Huuhkajan yllä, Perseuksen tähdistössä hohtaa siihen kuulumaton valo. Se on avaruudessa huimaa vauhtia kiitävä Holmesin komeetta, jonka ytimessä tapahtui pari viikkoa sitten voimakas purkaus. Vapautunut kaasu ja pöly näkyvät laajenevana, hitaasti himmenevänä valokehänä, joka asettuu juuri korkeimman männyn latvaan, kuin koristamaan puuta hetkeä juhlistaakseen. Komeetta tekee matkaa kahden ja puolen sadan miljoonan kilometrin päässä, me seisomme Hyypiänmäen yössä. Sattuma toi huuhkajan väliimme, osaksi ääretöntä kokonaisuutta.”

Hyvän ystävän ja valokuvaajan Leo Vuorisen kanssa toteutettu yhteinen kirjaprojekti, joka kertoi vuodenkierrosta huuhkajavuorella. Samalla etsimme kadonnutta huuhkajaa – lintua, jolla katsottiin muinoin olleen yhteys Aliseen maailmaan ja kuolleiden sieluihin. Kuvat tunkeutuvat yön hämärään ja pimeään, jossa huuhkajat elävät muutamien naapuriensa kanssa.

”Poistun hiipuvan nuotion valopiiristä ja yö muuttuu ympärilläni sysipimeäksi. Pikku hiljaa silmät sopeutuvat ja taivaalla tuikkivien tähtien niukka valo riittää tutun maiseman hahmottamiseen. Mitään yksityiskohtia en kuitenkaan kykene näkemään. Tuolla pimeässä liikkuu joukko eläimiä, joiden puuhista minulla ei päivän kulkijana ole kuin kalpea aavistus. Olen huuhkajan maailmassa,
oudossa ja vieraassa.”

Osta omaksi

Kirjat tilattavissa osoitteesta heikki.willamo@gmail.com