KIRJAT

Hirven Klaani

Otava, 2005

Valokuvateos myyttisen hirven etsinnästä
sekä yritys palauttaa hirven kadonnut maine. Kirjassa kuljetaan vuodenkierto läpi hirvimaiden, pohditaan esi-isiemme suhdetta hirveen kalliomaalausten äärellä ja etsitään kadotettua ”alkuhirveä” Ruotsista Sarekin kansallispuistosta, jossa elää luontainen hirvikanta Euroopan suurimman erämaa-alueen rauhassa.

Pyhät kuvat kalliossa

Otava, 2007

Yhteistyössä arkeologi Timo Miettisen kanssa tehty teos liikkuu maamme tärkeimmillä kalliomaalauspaikoilla, pohtii maalauksia ja niiden taustalta löytyviä myyttejä uudella tavalla. Pohjana ovat tieteelliset faktat, mutta kuvien taakse mennään rohkealla fenomenologisella otteella eli tutkijan kokemuksiin ja sisäiseen ymmärrykseen luottaen. Ajan haalistamat kuvat on pelkistetty näkymään valokuvissa selkeämmin tavoitteena paikan päällä, hyvissä olosuhteissa tapahtuva katsomiskokemus.

Huuhkajavuorella

Maahenki 2008

Hyvän ystävän ja valokuvaajan Leo Vuorisen kanssa toteutettu yhteistyöprojekti, joka kertoo huuhkajavuoren tapahtumista vuodenkierron aikana etsien samalla kadonnutta hyypiää, lintua jolla muinoin katsottiin olevan yhteys Aliseen maailmaan ja kuolleiden sieluihin. Kirjan kuvitus tunkeutuu yön hämärään ja pimeään, jossa huuhkajat elävät muutamien naapuriensa kanssa.

Viimeiset vieraat - elämää autiotalossa

Maahenki, 2010

Valokuvaaja Kai Fagerströmin ja runoilija Risto Rasan kanssa tehty teos etsii ihmisten hylkäämien rakennusten uusia asukkaita. Taloja kutsutaan autioiksi, mutta monissa asuu mäyriä, supikoiria, kettuja, monenlaisia pikkunisäkkäitä, lepakkoja ja monia muita eläimiä.

Kirjasta on englanninkielinen laitos The House in the Woods ja saksankielinen laitos Die Letzten Gäste.

Vuosi metsässä

Maahenki, 2012

Vuodenkierron kestävä projekti, jonka aikana vietin mahdollisimman paljon aikaani yhdessä tietyssä metsässä. Mustavalkoisen teoksen kaikki kuvat on otettu siellä ja vuoden aikana.
Kirjasta on ruotsinkielinen laitos 
Skogsåret.

Kohtaamisia

Maahenki ja Musta taide, 2014

Ruotsalaisen valokuvaajan Mats Anderssonin kanssa tehty valokuvateos kertoo nimensä mukaisesti eläinten kohtaamisesta. Ne kohtaavat toisiaan ja me kohtaamme niitä niin fyysisesti kuin henkiselläkin tasolla. Ruotsinkielinen Möten ja englanninkielinen Encounters ovat tekijöiden kustantamia.

Myyttinen matka

Maahenki, 2017

Ihminen on tehnyt kuvia eläimistä jo kymmeniä tuhansia vuosia. Valokuvataiteilija Heikki Willamo on tutkinut esihistoriallisia kalliopiirroksia ja miettinyt näkemäänsä. Hänen lumoavat kuvansa ja tekstinsä kertovat ihmisen ja eläimen tarinaa esihistoriasta tähän päivään.